ForumFAQRejestracjaZaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Supermemo UX
Autor Wiadomość
marcin 
Administrator

Zaproszone osoby: 24
Wysłany: Sob 19 Lip, 2008 10:56 am   Supermemo UX

Udostępniono jako freeware Supermemo UX, kolejną, nowszą wersję Supermemo. Wszystkie rodzaje ćwiczeń obecnych w starszych wersjach SuperMemo zostały na nowo zaimplementowane. Co więcej, dodano nowe rodzaje ćwiczeń, przygotowane specjalnie do samodzielnej pracy.
Podstawowe typy ćwiczeń dostępnych w tym programie to:
* testy wyboru, wymagające wybrania prawidłowej odpowiedzi spośród kilku podanych,
* uzupełnianie zdań o brakujące wyrazy lub wyrażenia,
* przekształcanie zdań,
* dopasowywanie podanych elementów do kategorii lub luk w tekście,
* przenoszenie ruchomych elementów na stronie we właściwe miejsca,
* wyszukiwanie i zaznaczanie prawidłowego elementu w tekście,
* zadania typu „prawda czy fałsz”,
Możliwe jest zarządzanie wieloma użytkownikami, dzięki czemu z jednej instalacji programu może korzystać wiele osób bez konieczności kopiowania kursów, nauka wielu kursów jednocześnie bez potrzeby ręcznego przełączania się pomiędzy nimi, wybieranie materiału do nauki, włączanie i wyłączanie poszczególnych informacji z powtórek.
Wbudowany edytor kursów umożliwia tworzenie i edycję własnych kursów o oparciu o intuicyjny interfejs. Program pozwala również na dodawanie do stron grafik i nagrań dźwiękowych. Własne nagrania współpracują z wbudowanym analizatorem mowy, dzięki czemu można go również wykorzystywać we własnych kursach.
Na systemach starszych niż Windows Vista program do prawidłowego działania wymaga zainstalowania środowiska Microsoft .NET Framework v2.0.
Program oraz darmowe bazy demonstracyjne do niego można pobrać ze strony producenta, jest też dostępny w naszym dziale download:
http://anglista.edu.pl/dl...ion=file&id=118

przemtorz
A Freshman

Wysłany: Wto 01 Gru, 2009 1:59 pm   

Dzień dobry, jestem tutaj nowy, mam pytanie- Kupiłem kurs "Angielski no problem", pobrałem ze strony internetowej program Supermemo UX i nie wiem, w jaki sposób "wgrać" do niego interesujący mnie kurs. Na płycie CD są tylko teksty w formacie mp3. Uprzejmie proszę o pomoc.

marcin 
Administrator

Zaproszone osoby: 24
Wysłany: Wto 01 Gru, 2009 9:41 pm   

Czy półkę wyżej nie było czasem drugiej wersji "Angielski No Problem"? Ostatnio tak się oszukałem z francuskim w Media Markt, ale na szczęście przed dojściem do kasy się pokapowałem, że jedna wersja to wersja z książeczką i samymi MP3, a druga zawiera i MP3, i program.

bejotka
Moderator

Wysłany: Nie 06 Gru, 2009 6:51 am   

Program SuperMemo UX został napisany po 20 latach funkcjonowania na naszym runku wcześniejszych wersji SuperMemo: SM2, Sm5, SM6, SM7 i SM2006. Niestety jego autorzy nie przeprowadzili profesjonalnej analizy tych wcześniejszych wersji, w wyniku czego zamiast nowego SuperMemo mamy "Full Recall Elegant" pod nazwą "SuperMemo UX".
Wprawdzie ta wersja ma trochę przydarnych opcji, ala żadna z nich (poza aktualizachą on-line) nie została dopracowana.

Jestem zagorzałym fanem SuperMemo, z bólem serca oceniam SM UX na 2+.

Jako przykład jego bublowatości podaję to, że nie ma możliwości importu z wcześniejszych baz.

Mam na 39 płytach bazę Easy English Pl+s, niestety nie da się jej zaimportować do postaci bazy SMUX.

Inną poważna wadą tej wersji jest fakt, że nie mozna aktualizować bazy w trakcie procesu nauki.

Wraz z wydaniem ?SuperMemo Angielski? No Problem!" Firma przestała wydawać wszystkie wersje pisane pod MSM. Np Rozmówki angielskie w miesiac" Ukazały się jako "Mobilne rozmówki angielskie". "Angielski? No Problem!" jest wydawany jako podręcznik + płyta z plikami MP3.

Totalna porażka.

Odpowiedz do tematu