ForumFAQRejestracjaZaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Program nauczania w podstawówce i gimnazjum
Autor Wiadomość
Bambaclat
A Freshman

Wysłany: Wto 02 Mar, 2010 8:15 pm   Program nauczania w podstawówce i gimnazjum

Witam. Mam pewien problem. Bardzo chciałabym udzielać korepetycji z angielskiego. Jako że jestem osobą, która musi mieć wszystko dobrze zaplanowane i przygotowane nie wiem za co się zabrać. Chciałabym przygotować jakieś ciekawe, niebanalne materiały by wyjaśniać teorię młodym ludziom jak najklarowniej się da, lecz nie wiem jaką konkretnie. Tutaj moje pytanie: czy orientujecie się skąd można uzyskać informacje na temat zakresu materiału gramatycznego i leksykalnego w podstawówce i gimnazjum? Czy jest gdzieś dostępna konkretna lista teorii, którą polscy uczniowie muszą umieć? Przeczytałam sobie podstawę programową, ale dla mnie to ogólniki. Chciałabym wiedzieć konkretnie np. jakich czasów dzieci się uczą na konkretnym etapie nauki. Czy to indywidualna sprawa nauczyciela? Osobiście nigdy nie korzystałam z korepetycji, dlatego nie wiem zbytnio jak to wygląda, dlatego mam mętlik w głowie i jestem w kropce.

Bambaclat
A Freshman

Wysłany: Czw 04 Mar, 2010 3:57 pm   

Myślę, że sobie poradzę gdy tylko uzyskam odpowiedź na mój główny problem: nie mam pojęcia jak wyglądają korepetycje. Nigdy w życiu nie brałam w żadnych udziału. Czy to korepetytor narzuca materiał czy przerabia się tylko te zagadnienia z którymi uczeń ma problemy (to co on sygnalizuje)? Gdyby ktoś mi wyjaśnił byłabym bardzo wdzięczna...

motylek8 
A Wannabe

Pomogła: 5 razy
Wysłany: Czw 04 Mar, 2010 5:31 pm   

najpierw się musisz dowiedzieć, jakie uczeń ma oczekiwania - jeśli słabo sobie radzi w szkole, to proponuję powtarzać to, co jest w szkole tak, aby był na bieżąco z materiałem (w razie potrzeby oczywiście wrócić do podstaw). jeśli uczeń należy do tych lepszych i chce poszerzać swą wiedzę językową, to wtedy ty powinnaś pokierować nauką - lepiej przecież wiesz niż on, co np. powinno być omówione przy poszczególnych czasach na danym poziomie czy jakie słownictwo wprowadzać.

Anna55 
A Wannabe

Pomogła: 9 razy
Wysłany: Pią 05 Mar, 2010 9:03 am   

Bambaclat, Twoje pytanie, wybacz, jest także ogólnikowe.
Bambaclat napisał/a:
Czy to indywidualna sprawa nauczyciela?

Częściowo tak, i częściowo nie. Każdy etap nauki ma swoje konkretne wymagania, konkretne czasy, zakres gramatyczny lub struktury leksykalne. Trudno tutaj jest wypisywać te treści, a Ty nie podajesz wieku ucznia/uczniów, których masz uczyć, ani ich zakresu wiedzy. Nie wiem, czy to uczeń dobry, słaby, czy masz wyrównać poziom, czy też go podnieść wyżej. To są te same wątpliwości, które podała moja poprzedniczka motylek8
Chcąc prowadzić korepetycje należy na wstępie rozpoznać zakres wiedzy i umiejętności ucznia/uczniów poprzez test sprawdzający dany poziom, rozmowę. Zapytać o oczekiwania ze strony ucznia/uczniów jakie mają w stosunku do Ciebie. Aby poznać konkrety należy wejść na strony wydawnictw szkolnych i przeczytać ich Programy na poszczególne etapy kształcenia i dowiesz się dokładnie jakie czasy, jaka leksyka, jakie zwroty są wzięte pod uwagę. Nie jest to jednak bardzo spójne, bo różne wydawnictwa różnie to widzą. Zgadzam się z Tobą, że Podstawa Programowa, to jeden wielki ogólnik, ale nakierowuje Cię na pewne wymagania, które uczeń winien umieć, rozumieć i posiadać umiejętności.
Myślę, że to Ci nieco rozjaśni, jak sobie poczytasz kilka programów z danego etapu, będziesz wiedzieć co i jak uczyć znając z rozmowy i testu poziom ucznia/uczniów.
Jak coś to pytaj:)

Bambaclat
A Freshman

Wysłany: Pią 05 Mar, 2010 3:44 pm   

vuem napisał/a:
Każdy kiedyś zaczynał, ale skoro poważnie się myśli o podjęciu jakiejś pracy i chce rzetelnie, uczciwie i profesjonalnie wywiązać się ze zlecenia (rodzic ufa, że tak będzie), to wypadało, by trochę się do takiego zadania przygotować.

Taki właśnie jest sens założonego przeze mnie tematu - chcę się porządnie przygotować i nie wiedziałam jak się za to zabrać. Z pomocą Motylka i Anny nareszcie już wiem i dziękuję serdecznie za pomoc :D

motylek8 
A Wannabe

Pomogła: 5 razy
Wysłany: Pią 05 Mar, 2010 8:05 pm   

A proszę Cię bardzo:) :cool:

marcin 
Administrator

Zaproszone osoby: 25
Wysłany: Nie 07 Mar, 2010 8:59 pm   

Panowie, chyba obiecaliście sobie koniec tego OT już chwilę temu. Może byście dotrzymali słowa?

majlo 
Administrator

Zaproszone osoby: 1
Wysłany: Pon 08 Mar, 2010 9:40 am   

marcin napisał/a:
Panowie, chyba obiecaliście sobie koniec tego OT już chwilę temu. Może byście dotrzymali słowa?

Offtopic został całkowicie usunięty, a dyskusja między zainteresowanymi stronami została przeniesiona na PM.

Can you can a can as a canner can can a can?

pyzia86 
A Freshman

Wysłany: Pon 08 Mar, 2010 2:02 pm   

Wszystko zależy od ucznia, od tego z czym ma problemy, a jeśli ich nie ma, to po prostu sama narzuć materiał. Poprowadź zajęcia w taki sposób, jaki Ciebie by satysfakcjonował. Korepetycje powinny dawać radość zarówno uczniowi jak i Tobie:)

Odpowiedz do tematu