Wysłany: Sob 22 Lis, 2008 11:28 pm I've been asking for...
Witam!
Wiem, ze za kazdym razem nie podaje konkretnych przykladow a tylko wyrywkowe zapytania, no ale tak juz mam ze interesuja mnie pewne niuanse jezykowe niekoniecznie zwiazane z kontekstem... Dzisiaj chcialbym zapytac o cos takiego:
* co brzmialoby bardziej poprawnie w takim wyrywkowym "Pytalem o... "
I've been asking for/I was asking for
ps. wg. mnie moznaby uzyc drugiej opcji, no chyba ze podany czas to pierwsza forma. chyba ze to bez roznicy?
Zaproszone osoby: 1 Pomógł: 75 razy Posty: 974 Skąd: Kwidzyn/Elbląg
Wysłany: Nie 23 Lis, 2008 7:31 am
senate napisał/a:
no ale tak juz mam ze interesuja mnie pewne niuanse jezykowe niekoniecznie zwiazane z kontekstem...
W takim razie nie zawsze będziemy w stanie Ci pomóc. Tak samo jest w tym przypadku. Przypuszczam, że nikomu raczej nie będzie chciało się omawiac tych dwóch przykładów we wszystkich możliwych ich kontekstach. Po pierwsze, dlatego że jest to dośc czasochłonne, a po drugie zastosowania czasów są szerzej opisane w dziale z gramatyką. Podając kontekst ułatwiasz życie sobie i nam.
Reasumując, nie podałeś kontekstu, więc obie formy są poprawne.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum