Wysłany: Wto 30 Gru, 2008 10:58 am jak sie uczyc do matury
witajcie. do matury zostały 4 miesiace. chce jakos ten czas zorganizowac. jak naj lepiej to zrobic zeby uczyc sie z przyjemnoscia a nie serczec 5 godzin nad ksiazkami.
zdaje poziom podstawowy a moja ocena w lo do dopuszczajaca bede chodzic na korki ale chce w domu tez cos robic.
pomóżcie mi . jak wy sie uczyliscie do matury ? cczy nie jest dobra metoda np wyuczcenie sie czasow. i temat zamknac. potem tylko słówka. potem tylko co innego ... ?
Jeżeli już wyuczać się czasówi innych aspektów gramatycznych to tylko w kontekście. Myślę, że skoro wybierasz się na korki, nauczyciel sam ci dobierze zakres materiału do przerobienia w domu, będzie najzwyczajniej cię znał i Twoje umiejętności. Poza tym jest mnóstwo stron poświęconych nauce języka angielskiego, które możesz odwiedzać czytać robić tam ćwiczenia ja osobiście polecam swoim http://www.ang.pl/gramatyka.html, ale dobrych stron jest wiele podanych chociażby na tym forum.
Zaproszone osoby: 25 Pomógł: 38 razy Posty: 887 Skąd: Kraków
Wysłany: Wto 30 Gru, 2008 3:34 pm
Jeśli już naprawdę musisz chodzić na korepetycje (a moim zdaniem to naprawdę ostateczność), to upewnij się chociaż, że osoba, do której chodzisz, jest egzaminatorem maturalnym i ma doświadczenie w ocenianiu matury pisemnej.
W przeciwnym wypadku może się okazać, że będzie Cię zadręczać nauką jakichś mało istotnych dla Twojego egzaminu umiejętności, słyszałem o wielu takich przypadkach. Wówczas szkoda Twojego czasu, wysiłku i pieniędzy.
Tak jak pisze Mika, gramatyka tylko i wyłącznie w kontekście.
Trzymamy kciuki :-)
Wysłany: Wto 30 Gru, 2008 10:11 pm
Korepetycje u nauczyciela z własnej szkoły są chyba nielegalne?
A jeśli chodzi o gramatykę w kontekście, korepetytor na pewno będzie wiedział, o co chodzi. Chodzi o to, byś nie uczyła się gramatyki suchej, nazwami czasów, ćwiczeniami oderwanymi od sytuacji, w których w życiu by się danego czasu użyło.
Wysłany: Sro 31 Gru, 2008 3:00 pm
W zależności od tego, jak oceniasz swoje umiejętności komunikacyjne - pierwsza jest bardziej "łopatologiczna" i przystępna, druga pozwala trochę bardziej rozwinąć skrzydła. Ale obie bardzo się sprawdzają jako pomoc w indywidualnym przygotowaniu do matury, zwłaszcza ustnej.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum