ForumFAQRejestracjaZaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
jak sie uczyc do matury
Autor Wiadomość
plotkara0804 
A Freshman

Wysłany: Wto 30 Gru, 2008 10:58 am   jak sie uczyc do matury

witajcie. do matury zostały 4 miesiace. chce jakos ten czas zorganizowac. jak naj lepiej to zrobic zeby uczyc sie z przyjemnoscia a nie serczec 5 godzin nad ksiazkami.
zdaje poziom podstawowy a moja ocena w lo do dopuszczajaca :( bede chodzic na korki ale chce w domu tez cos robic.

pomóżcie mi . jak wy sie uczyliscie do matury ? cczy nie jest dobra metoda np wyuczcenie sie czasow. i temat zamknac. potem tylko słówka. potem tylko co innego ... ?

mika 
A Wannabe

Pomogła: 7 razy
Wysłany: Wto 30 Gru, 2008 2:39 pm   

Jeżeli już wyuczać się czasówi innych aspektów gramatycznych to tylko w kontekście. Myślę, że skoro wybierasz się na korki, nauczyciel sam ci dobierze zakres materiału do przerobienia w domu, będzie najzwyczajniej cię znał i Twoje umiejętności. Poza tym jest mnóstwo stron poświęconych nauce języka angielskiego, które możesz odwiedzać czytać robić tam ćwiczenia ja osobiście polecam swoim http://www.ang.pl/gramatyka.html, ale dobrych stron jest wiele podanych chociażby na tym forum.

Powodzonka

marcin 
Administrator

Zaproszone osoby: 25
Wysłany: Wto 30 Gru, 2008 3:34 pm   

Jeśli już naprawdę musisz chodzić na korepetycje (a moim zdaniem to naprawdę ostateczność), to upewnij się chociaż, że osoba, do której chodzisz, jest egzaminatorem maturalnym i ma doświadczenie w ocenianiu matury pisemnej.
W przeciwnym wypadku może się okazać, że będzie Cię zadręczać nauką jakichś mało istotnych dla Twojego egzaminu umiejętności, słyszałem o wielu takich przypadkach. Wówczas szkoda Twojego czasu, wysiłku i pieniędzy.
Tak jak pisze Mika, gramatyka tylko i wyłącznie w kontekście.
Trzymamy kciuki :-)

plotkara0804 
A Freshman

Wysłany: Wto 30 Gru, 2008 3:47 pm   

chce isc do nauczyciela z mojej szkoły tylko nie wiem czy beda jeszcze wolne terminy.
a co to znaczy gram. w kontekscie ?

marcin 
Administrator

Wysłany: Wto 30 Gru, 2008 10:11 pm   

Korepetycje u nauczyciela z własnej szkoły są chyba nielegalne?
A jeśli chodzi o gramatykę w kontekście, korepetytor na pewno będzie wiedział, o co chodzi. Chodzi o to, byś nie uczyła się gramatyki suchej, nazwami czasów, ćwiczeniami oderwanymi od sytuacji, w których w życiu by się danego czasu użyło.

plotkara0804 
A Freshman

Wysłany: Sro 31 Gru, 2008 12:21 pm   

korepetycji nie mozna brac tylko u nauczyciela ktory uczy mnie.

zastanawiam sie nad kupnem ksiazki ale nie wiem która . moze pan poleci ? doradzi?
http://wysylkowa.pl/ks540796.html#recenzje
http://wysylkowa.pl/ks842330.html która lepsza? czy to takie same ?

marcin 
Administrator

Wysłany: Sro 31 Gru, 2008 3:00 pm   

W zależności od tego, jak oceniasz swoje umiejętności komunikacyjne - pierwsza jest bardziej "łopatologiczna" i przystępna, druga pozwala trochę bardziej rozwinąć skrzydła. Ale obie bardzo się sprawdzają jako pomoc w indywidualnym przygotowaniu do matury, zwłaszcza ustnej.

plotkara0804 
A Freshman

Wysłany: Pią 02 Sty, 2009 10:40 am   

czyli jesli chce zdac ustny byle jak chociaz na 10 puntkow to ta pierwsza kupic tak ?

marcin 
Administrator

Wysłany: Pią 02 Sty, 2009 11:32 am   

Przy odrobinie wysiłku nawet przy bardzo słabych umiejętnościach językowych powinna Ci ona pomóc zdać ustny na ok 15 punktów.

Odpowiedz do tematu